Väliinputoaja aktivoituu

5.3.2015

Hyödyllinen väliinputoaja on palannut jälleen – kahden kuukauden tauon jälkeen – bloginsa äärelle. Syy pitkittynyt hiljaiseloon oli osallistuminen aktivoivaan työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen nimeltään työkokeilu. Tuo paljon parjattu – orjatyöksikin tituleerattu – aktivointitoimenpide oli varsin silmiä avaava kokemus, joten ajattelin raapustaa muutaman rivin aiheeseen liittyen.

Sanottakoon heti alkuun, että työkokeiluun osallistuminen oli oma ajatukseni, sillä koin tarvetta saada jotakin kasvuani suuntaavaa ja osaamistani lisäävää tekemistä. Niinpä hakeuduin työkokeiluun yliopistolla käynnissä olevaan tutkimushankkeeseen. Myönnän, että ”työkokeilija” -nimikkeellä on negatiivinen kaiku. Se luo konnotaation ihmisestä, jonka elämänhallinta on sen verran retuperällä, että hänen täytyy kokeilla, josko hänessä on ainesta minkäänlaisen työn tekijäksi. Toisaalta työkokeilu tarjoaa mahdollisuuden kokeilla jotakin aivan uutta alaa (mistä oli omalla kohdallani kysymys), jolloin termiä voidaan pitää melko osuvana.  Oli miten oli, työkokeilijan leima otsassani pelkäsin saavani osakseni vähättelevää kohtelua ja osaamistani aliarvioivia työtehtäviä. Onneksi olin kuitenkin väärässä. Vaikka muutama päivä kuluikin papereita skannatessa, sain pääasiassa mielekkäitä ja vastuullisia tehtäviä. Konkreettisen tekemisen lisäksi työkokeilu tarjosi mahdollisuuden arvioida omaa ammatillista osaamistani sekä sitä, missä osaamiselleni olisi käyttöä. Lopputulema oli, että totesin osaavani vaikka mitä. Mitä tulee käyttötarkoitukseen: se minun on luotava itse.

Aina, kun puhutaan työkokeilusta, otetaan myös kantaa sen rahalliseen kannattavuuteen. Olin työkokeiluun ryhtyessäni täysin tietoinen siitä, että korvaus työkokeiluun osallistumisesta on 9 euroa päivältä (tämä maksetaan siis normaalisti saamani työttömyyskorvauksen päälle). Olin tietoinen myös siitä, että päivittäinen reilun 15 kilomertrin työmatka suuntaansa tulee aiheuttamaan lisäkuluja. Olin tietoinen jopa siitä, että lasteni päivähoitokulut tulevat nousemaan lisääntyneen hoidontapeen vuoksi. Kaiken kukkuraksi olin tietoinen siitä, että luovun työttömälle kuuluvan vapaa-ajan pyhästä koskemattomuudesta sitoessani itseni seitsemän tunnin työpäivään neljänä päivänä viikossa. Siinäpä yhtälö, jonka vuoksi Suomessa on laulettu monen monta valitusvirttä. Valitusvirsien säestäjänä toimivat seuraavat – mielestäni virheelliset – ajattelumallit.

1. Koska työtön on vääristyneiden työmarkkinoiden uhri, on hänen podettava työttömyyttä aamusta iltaan, eikä tätä pyhää potemista tule keskeyttää ylimääräisin aktivoimistoimin.

2. Koska työtön on vääristyneiden työmarkkinoiden uhri, on yhteiskunnan podettava syyllisyyttä ja maksettava tälle korvauksia kivusta ja kärsimyksestä olettaen, että pelkät eurot riittävät poistamaan turhautumisen.

3. Koska työtön on vääristyneiden työmarkkinoiden uhri, on työttömällä oikeus – tai jopa velvollisuus – kieltäytyä kaikista toimenpiteistä, jotka luetaan aktivoivaksi työvoimapolitiikaksi

Edellä luetelluista ajattelumalleista seuraa usein kollektiivista lamaantumista, joka estää näkemästä ihmisen todellisia tarpeita. Niinpä esitän kolme vaihtoehtoista ajatusmallia.

1. Vaikka työtön on vääristyneiden työmarkkinoiden uhri, on hänellä kuitenkin harvinaislaatuinen tilaisuus – tai jopa velvollisuus – käyttää aikaansa sellaisiin toimiin, jotka suuntaavat hänen kasvuaan ylöspäin. En usko potemisen kuuluvan näihin toimiin.

2. Vaikka työtön on vääristyneiden työmarkkinoiden uhri, ei hänen kipuaan, särkyään ja turhautumistaan poisteta pelkillä euroilla. Niinpä myös yhteiskunnallinen poteminen tulisi lopettaa ja keskittyä sen sijaan luomaan uudenlaisia toimintamalleja työttömien kasvun suuntaamiseksi.

3. Vaikka työtön on vääristyneiden työmarkkinoiden uhri, voi hän yrittää hyödyntää tarjolla olevia työvoimapoliittisia aktivointitoimia sen sijaan, että suuntaa kaiken energiansa niiden kategoriseen vastustamiseen. Nimittäin näillä mennään – ainakin vielä hetki.

Vielä lopuksi lukuvinkki aiheeseen liittyen: Kotiranta, T. (2008): Aktivoinnin paradoksit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.