Työtön ≠ Hyödytön

29.11.2014

Eräs tuttavani tiedusteli minulta, mitä ”Hyödyllinen väliinputoaja” oikein tarkoittaa, mitä tarkoitan hyödyllisyydellä ja mihin tämä hyöty oikein kohdistuu? Mahdollisesti blogin nimi on herättänyt samankaltaisia kysymyksiä myös muissa lukijoissa, joten ajattelin tänään hiljentyä hyödyllisyyden olemuksen äärelle.

”Hyödyllinen väliinputoaja” yllätti minut eräänä tavanomaisena päivänä pohtiessani omaa suhdettani työttömyyteen. Jo pidemmän aikaa elämässäni oli vallinnut ristiriita, joka syntyy jatkuvasta kiireestä saada jotakin aikaan ja samanaikaisesta huonosta omatunnosta, jonka aiheuttaa työttömyyden leima otsassa. Lapsuudessa iskostetut käsitykset eivät jätä helpolla rauhaan; minut on kasvatettu tekemään työtä ja palvelemaan isänmaata, joten verotuloja kerryttävä palkkatyö tuntui olevan ainoa mahdollisuus täyttää tehtäväni yhteiskunnan hyödyllisenä jäsenenä. Eikä mikään määrä vapaaehtoistyötä tuntunut helpottavan tuota hyödyttömyyden kokemusta. Ja niin minä tuona tavanomaisena päivänä pysähdyin tarkastelemaan tätä ristiriitaa (ties kuinka monetta kertaa), ja silloin – aivan yllättäen – hyödyllinen väliinputoaja astui esiin kaikessa kirkkaudessaan julistaen vapautuksen ilosanomaa: Se, mitä teet, ON merkityksellistä ja hyödyllistä. Aluksi minun oli vaikea uskoa korviani, mutta ääni ei jättänyt rauhaan vaan muutti täysin käsitykseni hyödyllisyydestä.

Sanakirjan mukaan hyödyllinen (eng. useful) voi tarkoittaa hyvää tuottavaa vaikutusta tai jonkin tarkoitusperän palvelemista. Selvä. Mutta, mitä tarkoitusperiä hyödyllisen kansalaisen tulisi pyrkiä palvelemaan ja millä tavalla sen tulisi tapahtua? Aikani pohdittuani tulin siihen päätelmään, että  yhteiskunnamme hyvinvointia nakertaa pääasiallisesti kaksi taantumaa, joista toinen kohdistuu talouteen ja toinen kansalaisten henkiseen hyvinvointiin. Tästä näkökulmasta katsottuna hyödyllinen kansalainen on ainakin sellainen, joka pystyy palvelemaan joko kohenevan taloustilanteen tai lisääntyvän hyvinvoinnin tarkoitusperää. Ja nyt – arvoisat työttömät – seuraa toinen järisyttävä ilosanoma: Vaikka työttömän mahdollisuudet taloudellisen taantuman helpottamiseksi ovat käytännöllisesti katsottuna olemattomat, on hänellä kaikki mahdollisuudet palvella lisääntyvän hyvinvoinnin tarkoitusperää. Työnsarkaa on yhteiskunnassamme rajaton määrä alkaen yksinäisistä vanhuksista, jatkuen rahattomiin järjestöihin ja päättyen ratkaisemattomiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Uskonkin, että jokaisella työttömällä on tarjottavanaan osaamista, joka voidaan valjastaa lisääntyvän hyvinvoinnin käyttöön.

Pohdiskeluni tuona tavanomaisena päivänä eteni päätelmään, jonka mukaan ihmisen hyödyllisyyttä ei mitatakaan verotulojen kertymisenä, vaan puhtaasti tekoina ja niiden seurauksina. Näin ollen työtön on täysin yhdenvertainen hyödyn tuottaja työssä käyvien lajitovereidensa rinnalla palvelellen teoillaan jonkin tarkoitusperän toteutumista. Ja näin ollen työttömän ei tarvitse olla työtön.

Tuon tavanomaisen päivän jälkeen mikään ei enää tuntunut tavanomaiselta, sillä päätin tehdä työttömyysajastani merkityksellistä. Hyödyllinen väliinputoaja ei anna työttömyyden estää valitsemansa tarkoitusperän palvelemista. Hän on innovatiivinen ja luova etsien jatkuvasti uusia tapoja toteuttaa tehtäväänsä. Hän on alansa ammattilainen.

Yksi oiva esimerkki hyödyllisestä väliinputoajasta löytyy täältä. Suosittelen lukemaan myös ensimmäisen lukijatarinan, joka liittyy vahvasti päivän epistolaan.

Kysely nro 6
Mikä on se tarkoitusperä, jota sinä haluat teoillasi palvella?

Lukija, jos haluat kertoa oman näkemyksesi hyödyllisyyden olemuksesta, tarkoitusperäsi palvelelemisesta tai työttömyydestä yleensä, voit tehdä sen nimettömänä yhteydenottolomakkeen kautta. Julkaisen mielelläni myös muiden näkemyksiä aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.