Taustaa

Olen 33-vuotias kasvatustieteiden maisteri, yhdistysaktiivi, kahden lapsen äiti, yhden miehen vaimo -ja työtön. Olen työskennellyt opettajana ja järjestöalalla, mutta työttömyys on palannut määrittämään elämääni jokaisen työpätkän jälkeen. Työttömyys on määrittänyt tulotasoani, itsearvostustani ja jopa identiteettiäni. Työttömyys on ollut kuin musta aukko, joka huutaa tulla täytetyksi. Välillä aukko imaisee kaikki voimat, jolloin jäljelle jää lamaantuminen ja häpeä. Välillä se taas näyttäytyy lukuisina mahdollisuuksina, joista minun tarvitsee vain valita se minulle sopivin.  Ennen kaikkea työttömyys on herättänyt minussa valtavan määrän pohdintoja siitä, kuinka työtön voisi tuntea olevansa yhtä tarpeellinen osa yhteiskuntaa kuin työssäkäyvät lajitoverinsa. Työttömyyden ei tarvitse merkitä pysähtymistä vaan se voi olla aikaa, jolloin ainoastaan liike ja sen kulkusuunta vaihtuvat. Työttämän ei mielestäni tarvitse – eikä pitäisi -alistua passiiviseksi työttömyyspäivärahan nostajaksi oman hyvinvointinsa kustannuksella. Jokaisen ”vastikkeettoman” kuukausitilin tulisikin sisältää velvoite itsestään huolehtimiseen, osaamisensa ylläpitämiseen ja kehittämiseen sekä yhteiskunnallisen energian lisäämiseen. Yhteiskunnallisella energialla tarkoitan yksinkertaisesti sanottuna hyvinvoivaa kansalaista, joka mahdollisuuksiensa mukaan lisää myös ympäristönsä hyvinvointia. Vastauksia siihen, kuinka tämän tulisi tapahtua, on yhtä monta kuin on meitä työttömiäkin.

Hyödyllinen väliinputoja on pyrkimys ymmärtää työttömyyden kokemusta sekä rakentaa näistä kokemuksista jotakin hyödyllistä. Hyöty voi kohdistua työttömään itseensä, mutta parhaassa tapauksessa se kohdistuu koko yhteiskuntaan. Uskon, että moni työtön pohtii samoja asioita kuin minäkin, joten haluaisinkin haastaa myös muita työttömiä mukaan tämän sivuston rakentamiseen. Pyrin liittämään jokaisen blogikirjoituksen yhteyteen gallup-kyselyn ja kerään myös muiden työttömien tarinoita julkaistavaksi. Ilmoittelen blogipäivityksistäni sekä etsintäkuulutan tarinoita facebook-sivullani.

2 Comments

  1. unemployed for many times

    Usein ja eri pituisin jaksoin työttömänä olleena tuntemukset ovat lähes samoja, joita nostat blogissasi esille. Hyvä, kun haastat keskustelemaan aiheesta ja tuntemuksista.
    Työttömyys on turhauttavaa ja asettaa useita rajoja, jotka vaikuttavat tekemiseen ja olemiseen ja kaikkeen siltä väliltä.

  2. Hei! Hienosti kirjoitettu taustakuvaus. Akateemisena työttömänä itse koin etenkin turhauttavana vuosien opiskelut, jossa tarjottiin työkaluja ja näkemystä vaihteleviin mielenkiintoisiin haasteisiin. Työttömänä ollessa puuttui viitekehys, jossa toteuttaa oppimaansa.

    Toivottavasti työttömyytesi on vain väliaikainen pysäkki, josta ponnistaa eteenpäin. Samaa toivon muillekin työttömyydestä kirjoittajille.

    Ja jos tulee mieleen rakenteellisia yhteiskunnallisia muutoksia, joilla parannetaan työttömän toimintamahdollisuuksia tai millä työpaikkoja maahan synnytetään, niin mieluusti kuulisin niistä 🙂 jukka.haapakoski@tvy.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.